Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Muzică :: Un deceniu de Blues a fost sărbătorit la Sighişoara

14 martie 2015

Jurnalul Sighisoara Reporter | 14.03.2015

sighisoara-blues-festival-2-w640În perioada 27-28 martie a avut loc cea de-a X-a ediţie a evenimentului Sighişoara Blues Festival Informaţii despre organizarea acestui eveniment am aflat de la Ioan Lazăr, organizator. „Încet, dar sigur pot să vă spun că am ajuns la a 10-a ediţie, una jubiliară care va fi cu totul specială faţă de celelalte ediţii. Cu multă greutate am reuşit să organizăm cea de-a X-a ediţie. Consiliul Local alături de câteva firme private ne-au ajutat în organizarea acestui eveniment. Ţinem să le mulţumim pentru că fără ajutorul lor nu puteam face faţă cheltuielilor”.

 

În acest an, în prima seară a concertat un trio condus de Bruce Katz, unul din marii pianişti de blues şi jazz din America, care a şi câştigat de-al lungul carierei 4 premii pentru cel mai bun pianist de blues din America. 

 

 

 

 

 

 

 

Al doilea concert a fost susţinut de Candye Kane şi ea o artistă cu vechime şi recunoscută în blues-ul american.

În a doua seară a avut loc recitalul dat de „The Jimmys”, o trupă alcătuită din 7 artişti, 7 instrumentişti de marcă, care anul trecut au luat premiul pentru cea mai bună trupa de blues şi de soul din America. A fost un spectacol frumos, inedit pentru spectatori.

Festivalul a fost încheiat de Joe Louis Walker, care pentru cunoscătorii de blues este un nume care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare şi el va intra cât de curând în paginile de istorie a blues-ului american.

 

ECOURI LA FESTIVALUL DE BLUES (7 Aprilie 2015 / de Vasile Luca)

A 10-a editie a festivalului international de blues de la Sighisoara a avut invitaţi pe Bruce Katz Band, Candye Kane, The Jimmys si Joe Louis Walker, în perioada 27 si 28 martie 2015, cu două concerte pe seară. Spectacolele au fost prezentate de Berti Barbera Organizarea din anul acesta a întrunit toate sufragiile atât din partea spectatorilor cât şi din partea muzicienilor invitaţi”, a relatat prezentatorul festivalului Berti Barbera, şi a continuat arătând că : „Cea de a X-a ediţie poate fi considerată unul dintre momentele foarte importante pentru un eveniment de genul acesta, un fel de majorat, 10 ani pentru un Festival, înseamnă că trăieşte, se stabilizează (…). Au fost 10 ani de autenticitate, de artişti foarte buni. Anii trecuţi au fost invitaţi muzicieni români ai genului muzical a tot ce se putea invita până în prezent pe plan local adică de ţară. Aşteptăm să primim informaţii şi să constatăm faptul că publicul a luat cunoştinţă de apariţia unor albume sau unui repertoriu pe care şi-l doresc aici.” El are convingerea că artiştii, aduşi la Sighişoara sunt foarte buni „si până la urmă, suntem ceea ce ascultăm” a conchis Berti Barbera.

Un alt titan al muzicii blues, Vali Răcilă, venit de curând de la un festival de gen din capitala Austriei, unde a concertat, spune că: „La X-a ediţie a Festivalului am avut bucuria să avem şi să ascultăm artişti celebri foarte energici şi foarte faini”.

Bateristul Liviu Pop stabilit în America, component ai multor formaţii de blues, nu uită să mulţumească organizatorilor pentru invitaţia la această ediţie aniversară, considerând-o foarte specială”. De-a lungul anilor a avut onoarea să fie invitat la câteva ediţii, cea recentă o socoteşte extraordinară din punct de vedere al calităţii muzicienilor americani. Dorind Festivalului să-i crească an de an faima odată cu valoarea muzicienilor invitaţi arată că : „nu ar trebui neapărat să se mărească ca întindere pe mai multe zile cu participare numeroasă…este bine să rămână în continuare un Festival intim şi de mare calitate”. Deoarece cântă cu foarte mulţi artişti în America, el spune că îi este uşor să le propună artiştilor de la capăt de lume să vină la Sighişoara, întrucât la rându-le întorşi acasă, vor spune despre întâlnirea de la Sighişoara.

„Cu mari eforturi, destul de greu am ajuns la a X-a ediţie” spune Ioan Lazăr organizator. El precizează că „de-a lungul ediţiilor am avut ca invitaţi artişti foarte buni, cu spectatori pe măsură ceea ce ne-a dat puterea şi curajul de a continua. După încheierea fiecărei ediţii s-au început negocierile pentru întâlnirea din anul următor. Primăria a fost alături de noi, de cei care am fost organizatorii atâtor ediţii. În toată America, în toată Europa de Est, se vorbeşte în termeni elogioşi despre Festivalul de la Sighişoara, ca de cel mai mare Festival de Blues la ora prezentă. Muzicienii participanţi, de obicei vin cu două trei zile înainte, pe lângă cazare, masă, au fost organizate excursii în zonă”. Potrivit lui Ioan Lazăr, muzicienii americani doresc foarte mult să cunoască cultura acestei părţi de lume, pentru cei veniţi din America, din multe puncte de vedere Sighişoara rămâne necunoscută, au vagi elemente despre vampirul Dracula despre Transilvania şi cam atât. Stând de vorbă cu mai mulţi spectatori veniţi din mai toate colţurile ţării: Cluj, Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Rm.Vâlcea, Tg. Mureş, Braşov, M. Ciuc, Ploieşti, Craiova, majoritatea nu şi-au ascuns satisfacţia vorbind despre Festivalul de la Sighişoara ca unul dintre cele mai importante şi reuşite acte artistice din ţară, unii nelipsind de la nicio ediţie. Mulţi dintre cei prezenţi şi-ar fi dorit să vadă şi câteva trupe româneşti bine cotate pe plan naţional cât şi internaţional.

Politica de confidentialitate . Politica de utilizare cookies
©2010-2024. Toate drepturile sunt rezervate JURANIMUS.